sorita daun sup

hype!



jumaat lepas aku, si-daddy & dua kanak2 riang pegi ke Suria Sabah.. actually, mulanya aku mo minta singgah di suria sebab mo pegi Zumba wif Michelle Koh.. tapiiiiiiiii....

tiba2 si-daddy bertanya di mana last aku bawa dia makan tom yum.. (alalala.. tau la aku tu.. hint2 jak tu.. bukan dia nda tau tu.. dia ajak makan di restoran Nasi Lemak Antarabangsa la tuuu.. coz last time kami makan di sana.. si- daddy asyik2 puji tom yum di sana sedap..)

so.. aku pun dengan pura2 nda tau hajat hati si-daddy.. bawa la dorang ke Restoran Nasi Lemak Antarabangsa.. padahal time tu dekat jam 7pm sudah.. (class Zumba start jam 7pm till 8pm)

selesai sesi meng-order.. 

bila tengok jam di tangan.. confirmed nda sempat Zumba.. haizz!!!

panas jua hati.. tapi sabar seja la.. hampir aku hilang mood.. dengan line talipun yang putus2.. huh! tabah saja la.. (kasi lunggar2 tu perasan kuciwa.. cakap dalam hati, nda pa la.. sambut hari bapa untuk si-daddy.. )

sambil tunggu makanan sampai.. daddy macam biasa la.. mula lah bercerita.. dari cerita pasal MLM.. politik semasa.. euro 2012.. sampai la cerita zaman-nya study dolo-dolo..

antara cerita yang menggeletek hati ku ialah cerita zaman study-nya.. ceritanya semua berkaitan tentang makan... :p

ceritanya begini..

dulu2 daddy study di uitm, shah alam.. sekitar tahun 70-an la tu.. kira itu first time si daddy menjejakkan kaki ke tanah semenanjung la..

ada 1 insiden.. si daddy dengan ging karas-nya pegi makan di gerai2 jawa sekitar Klang..

lazimnya.. kalau kita yang di KK ni.. kalau makan hidangan nasi or mee di restoran mesti ada dibagi semangkuk sup & ditaburi daun bawang kan.. betul kan??

so, si-daddy & the geng order la semangkuk sup daging & tulang berserta nasi kosong.. cuaca kebetulan panas ditambah lagi rasa lapar..

yalah.. jauh bah tu dari shah alam ke klang berbonceng dengan motorsikal tengahari2 buta..

dijadikan cerita, sampai ja hidangan.. daddy & the geng memang nda sabar sudah mo melantak.. bau sup mimang sudah menusuk kalbu.. nampak lagi "daun bawang hijau-hijau fresh" bertaburan di atasnya..

memang menimbulkan rasa ghairah..(imagine ja time kamu kelaparan lepas tu tengok makanan favorite dihidangkan.. pastu free lagi.. ghairah nda ghairah??.. hahaha)

kalau hidangan yang sup2 ni.. ofcos kita akan senduk tu sup sekali dengan daun2 sup-nya kan.. pastu hirup sup sambil kunyah2 lembut tu daun2 sup kan.. betul kan?  (namun, bergantung dengan tahap ke-gelojoh-an anda sekalian la.. hahaha) tapi begitu la juga kejadian si-daddy & the geng..

sekali senduk & sudu sudah masuk di mulut.. baru perasan.. daun sup yang hijau-hijau cantik tu.. bukan la daun sup.. tapi, cabai hijau yang fresh! 

masing2 berpandangan.. terkejut beruk.. sebab nda sangka sup tu pedas yang amat..

bilang si-daddy, pedasnya bukan kepalang.. sebab si-daddy sempat terkunyah tu cabai.. minum  1 jug air sejuk pun nda hilang tu pedas.. berasap telinga.. 

last2 si-daddy & the geng, nda habis makan.. sebab semua pun nda tahan pedas..

kamu pun boleh imagine macam mana pedasnya bah kan.. hahaha.. 

time tu, aku & adik2 ketawa terbahak-bahak macam tu restoran kami yang punya.. sori la ya.. jarang2 ni ketawa begini..  :p

bilang si-daddy lagi betul2 macam dalam cerita teladan "hikayat sang kancil & monyet"

kamu nda tau tu cerita.. tengok bidio di bawah ni.. :p


selesai makan-makan.. bil sudah dibayar.. tiba2 si-daddy bilang, " ming, ko nda pegi aerobik ka?" (aerobik tu zumba aa.. hahaha ) 

aku hanya menggelengkan kepala.. 

dalam hati, hanya berdoa.. semoga Tuhan panjangkan usia-nya.. 

"i love u daddy!" 

tamat sorita daun sup.. :p


p/s ~ aku sukar mo melafazkan kata2 sayang atau menzahirkan perbuatan sayang di depan orang2 tersayangku.. terutama my family.. teruk kan..

walimatul urus


hot in e-noveal


cik bumi 2012

hype!

seperti yang di-uar2-kan sebelum ni.. aku menang tiket tuk menyaksikan cik bumi grand coronation night yang berlangsung di Magellan, Sutera Harbour..

tahniah kepada miss earth sabah 2012.. Joanna Marie Faurillo.. malam tu dia menang banyak kategori.. antaranya miss favorite fb, miss talent & miss natural beauty..


yang lain tu.. aku pasti kamu lebih tahu.. hihi.. 

yang nda tau.. di sini ada cerita nya.. FB - Miss Earth Sabah Official Page

pada pandangan mata ku yang (sepet) ini..

12 finalist semua cantik2 belaka.. sampai rambang mata mo pilih..tapi dari awal aku memang suka dengan penampilan si Grace & Xandria.. 

alasannya.. dua2 memang body model ni.. cukup tinggi, sexy & cantik.. 

tapi nda lawan kalau yang smart, cantik & confident lagi.. orang brunei bilang "beauty with brain".. itu pasal la si Joanna menang tu.. (padahal nda jua tinggi tu si Joanna.. tapi dia memang manis & cantik la.. )

acara berlangsung dengan gemilang-nya.. yang tidak berjaya-nya hanya-lah aku.. sebab nda dapat ambil picture hebat2..huhuhu.. (sibuk melantak kan.. hahaha)

di samping melihat cik bumi cat walk serta disajikan pelbagai persembahan selingan.. yang matcham2 ada.. tapi acara yang paling siok malam tu ialah makan.. hihi..

the menu... semua sedap2 belaka.. kecuali tu pineapple fried rice.. nda brapa kick..
acara berlangsung seawal jam 7pm dan hanya berakhir pada jam 12 tengahmalam.. for me, terlalu lama.. huh! nda pernah aku join event begini lama..

tapi maybe sebab semua finalist mantap2 belaka.. sampai judges pun paning memilih.. tu la kali lama tu.. hihihi..

namun yang nda bestnya.. oleh sebab acara terlalu lama.. aku datang dari rumah dengan perut lapar.. pulang ke rumah pun dengan perut lapar.. gantung eh! hahaha.. :p

antara moment yang paling manang d mata aku ialah:-

food presentation..

zumba crew.. lead by lolee lopez..


finalist cik bumi zumba wif dress & heels..;)

persembahan nyanyian.. (nda dengar sapa namanya.. ) tapi bila dia nyanyi lagu beatles - oh! darling.. terus penonton2 yang ada jadi kecoh ni.. macam kucing mo mengawan pun ada.. gilak sexy suara dia!!
persembahan pakaian beragam.. aku suka yang ini..  :)

actually ada lagi.. tapi camera pula buat hal.. bateri weak.. persembahan nyanyian dari appy tots.. suara dia bulih2 la.. merdu ni.. ala2 suara si amir jahari.. ;)

kesimpulannya, aku kuciwa sebab nda menang lucky draw.. hebat tu hadiahnya.. tiket melancong ke manila... hahaha.... :p
and the last, but not the least..

me & the crime partner.. hihi.. :p


ok tamat cerita cik bumi.. ;)

checklist belanjawan perkahwinan ~ part 2

Hype!


ingat sama ini entri??? checklist belanjawan perkahwinan

kalau nda ingat.. cuba subuk2 tu link.. :p


seperti yang kamurang sedia maklum.. lagi beberapa bulan aku mo menamatkan zaman single ku.. aisehmen..(kalau yang belum maklum tu.. harap maklum la.. haha)


ini checklist yang aku bikin beberapa bulan yang lepas.. kita tengok mana list yang sudah dibikin, belum bikin, di-cancel & ditambah.. :p


A. Kos Umum

-> Cincin Kahwin


-> Hantaran Perempuan 
(e.g : Sireh Junjung ; Al-Quran ; Sejadah ; Telekung + Sejadah ; Baju Kurung + Tudung ; Kasut ; Set Rawatan Kulit)

-> Hantaran Lelaki
(e.g : Sireh Junjung ; Al-Quran ; Sejadah + Songkok ; Baju Melayu ; Kain Pelikat ; Sampin ; Jam Tangan ; Wallet + Tali Pinggang ; Capal)

-> Hiasan Hantaran

-> Alas & Dulang

untuk cincin belum bili.. dijangka bulan puasa.. tapi sudah servay2.. harga cincin emas belah rotan paling murah RM300++ juga.. kalau untuk si-chentahati, dia memilih tuk membeli cincin silver.. RM60-100++ pun ada.. ;)

untuk hantaran kami memutuskan untuk cancel sahaja.. tetapi diganti dengan 
  • sepasang baju nikah lelaki & perempuan
  • sepasang kasut lelaki & perempuan untuk majlis sanding
  • tudung, samping, songkok dan beberapa accessories
  • dulang dan hiasan untuk cincin semasa nikah & mas kahwin


B. Kos Majlis Akad Nikah


-> Mas Kahwin

-> Saguhati untuk Tok Kadi

malam mo nikah pun bulih prepare tu.. FYI, untuk pengantin perempuan di Sabah.. Mas Kahwin bernilai RM200.. untuk saguhati Tok Kadi.. nda sure pula berapa.. sapa2 yang sudah kahwin tu.. boleh tulung jawab ka?? :)

C. Kos Jamuan Majlis


-> Katering


-> Kuih-Muih

pembayaran katering sudah dilaksanakan separuh.. selebihnya hanya akan dibayar selepas selesai majlis.. aku ambil khidmat katering dari Sinario Cafe.. setakat ni dia ada 2 cawangan di bandaran & alamesra.. harga yang dibagi juga berpatutan.. ada dua pakej.. pakej sederhana dengan harga RM14 per pax & pakej istimewa dengan harga RM16 per pax..

aku ambil pakej sederhana. :)

kuih muih belum tempah.. agak merisaukan aku juga.. ikut plan.. aku pilih kuih muih traditional (bahulu, sapit, jala, rempeyek & kelupis.. akan diuruskan lagi beberapa minggu.. supplier-nya mayb dari beaufort.. orang2 kampung ku sendiri.. :)

D. Kos Goodies

-> Bunga Telur

-> Telur

-> Gula2 & Uncang/Kotak

bunga telur & kotak telur sudah dibeli.. tinggal isi gula-gula ja.. atas permintaan beliau, telur ditolak dari list.. kerna telur rebus sudah tidak relevan untuk majlis2 kahwin.. ya ka? hahaha.. just wait n see.. ada ka tida tu telur.. :p

kalau kamurang ada bajet lebih sila la berkunjung ke Nilai 3.. semua kelengkapan kahwin ada di sana.. aku sempat membeli bunga telur & kotak telur ja.. kalau banyak usin.. kompom memborong sakan..

*** tambahan : doorgift ~ akan menggunakan khidmat adik2 yang masih berada d kehel.. suruh dorang bili d Nilai3.. :p

E. Kos Hiburan


-> Marhaban / Berzanji

-> Gambus

-> PA System

-> Kompang

semua yang di atas ni KIV.. masih dalam proses perbincangan.. ada bajet lebih mayb semua akan diadakan.. :)

F. Kos Fotografi

-> Video

-> Jurugambar

Video mungkin tidak diadakan atas sebab kekurangan bajet.. untuk camera-man juga KIV.. jurugambar belum booked..:)

Ada sesiapa berkenalan dengan jurukamera?? kalau bulih.. mo kameraman yang menawarkan harga bulih runding.. hahaha :) 

ok! saya serius.. betul2 memerlukan khidmat jurukamera ni.. PM saya di FB atau email saya di nowriz_mars@yahoo.co.uk atau pun komen di bawah ni pun boleh.. :)

G. Kos Mak Andam

-> Baju Nikah

-> Baju Sanding

-> Make-up

-> Pelamin

baju nikah kami beli yang ready made sahaja.. dengan harga nda sampai RM200 sepasang.. jimatkan..  ;)

untuk baju sanding khabarnya sudah siap.. hari Isnin pegi fitting baju.. nanti ai hapdate ye.. make-up pun belum test lagi..aigoo.. untuk pelamin aku pilih yang 3 panel.. tapi apa dan bagaimana rupanya belum dipilih lagi.. sebab perubahan tempat majlis.. majlis akan diadakan di dewan.. 

kos juga berubah.. kos asal ialah RM1,200 sekarang kos berubah jadi RM2K++.. (rabak poket!)

oh ya! untuk khidmat mak andam, baju & pelamin aku menggunakan khidmat Kahtizah yang aku kenal dari online.. nama FB-nya : Az Bridal

H. Kos Cetakan


-> Kad Jemputan

-> Petunjuk Arah

-> Banner

kad jemputan 100% siap.. tunggu bungkusan sampai dari KL.. aku order online juga.. ni nama FB nya  : Kad Kahwin Murah Cdn.. agak murah seperti nama FB nya juga.. untuk kad yang aku pilih RM 0.55 sekeping..

petunjuk arah & banner belum buat juga.. hahaha.. tapi sudah servay yang di belakang office.. untuk banner harganya RM70.. petunjuk arah.. i decide untuk buat sendiri ja.. bila lagi tunjuk DIY sendiri aaa.. hahaha :)

I. Kos Lain-lain

-> Sewa Dewan / Hotel / Taman

-> Kerusi

-> Meja

-> Upah Pekerja
-> Tambang PERGI/BALIK Keluarga Rombongan

-> Tempat Penginapan Keluarga Rombongan

dewan sudah ditempah seawal bulan februari.. dan ia termasuk kerusi & meja.. lokasi majlis di dewan serbaguna, wisma pertanian sabah.. :)


tambang pergi/balik keluarga rombongan sudah settled & tempat penginapan keluarga rombongan bulan ogos baru booked.

okai! habis check list.. haha

p/s ~ hari isnin ni mo pegi klinik buat HIV rapid test lagi.. last month sudah buat.. tapi aku dikatakan suspect anemia.. doktor nda puas hati dengan keputusan darah aku.. so, dia nda mo sign borang kahwin aku.. bijak punya doktor.. nda pasal2 sebulan ni aku menjaga makan ni.. hahaha.. nanti ai hapdate juga ya!! :p

teman baru si palmers

hype!

beberapa hari yang lepas si beaty & michelle baru seja cerita pasal set penjagaan muka dorang..

so, aku pun terpanggil mo bikin entri pasal set penjagaan muka ku..

sebelum ni aku pakai tanaka white.. dan sebelum2 tu.. aku pakai nano white lepas tu simple.. hihi.. untuk 3 brand ni.. tiada masalah sama kulit aku.. semua ok..


dan yang the latest..

nah, ini la dia 'teman mesra' aku yang baru.. set palmer's berasaskan cocoa..


aku suka tu daily facial lotion & night renewal cream.. nda berminyak ni muka.. walaupun pada mulanya aku takut kes2 begitu bakal terjadi.. yala, sebab dia berasaskan cocoa butter kan..

lagi yang paling best... kulit ku nda kena sunburn walaupun seharian berjemur di tengah lautan time di Krabi.. :p

untuk facial scrub.. aku nda berapa suka.. sebab telampau kasar.. rasa macam menggosok kertas pasir di muka.. so, aku cuma pakai seminggu sekali atau 2 kali seminggu seja..

for gentle daily cleanser pula.. betul2 la pula halus.. sebab kalau cuci muka macam tiada rasa ni..

dua2 set pencuci ni.. aku kurang gemar.. sebab ada bau yang kurang menyenangkan.. betul-betul bau koko ni.. hahaha

and for your info.. kedua2nya tidak menghasilkan buih.. means memang tiada sabun.. (teda sabun? jadi apa la itu? blur... :p )

oleh sebab itu.. aku pakai Tanaka White Toner.. untuk menjamin kulit aku betul2 bersih dicuci.. :p

moisturizing lip balm tu pla.. aku rasa betul2 berkesan la.. selalu pakai sebelum mencalitkan lipstick.. bibir nda kering.. mo cakap lembab.. nda la juga.. bibir jadi sihat la..



kawan baru ~ facial scrub, cleanser, daily facial lotion, moisturizing lip balm & night cream..
kawan lama ~ tanaka white toner.. aku masih pakai sampai sekarang.. :p

so far 'dorang berkawan baik' dengan kulit aku sejak april 2012.. sekarang bulan 6 sudah.. tapi masih banyak lagi.. bila la mo habis tu.. haha..

kalau habis pun.. tengok la.. kalau aku mo teruskan berkawan sama 'dorang'..

nanti mo subuk2 di e-noveal.. dorang beaty sama michelle bilang ada barang baik tengah promo face mask n murah2 lagi tu..

bah, habis cerita..

papai!

kau pergi

hi!

semalam aku ambil emergency leave..

sepupu si-daddy baru saja meninggal dunia jam 4.50pm selesa petang..

pemergian arwah sangat mengejut.. coz awal bulan tu, arwah sempat lagi duduk semeja minum di restoran bersama-sama si-daddy..

bilang si-daddy kalau tengok dari luaran memang tiada tanda2 arwah sakit..

selepas, disiasat2.. rupanya arwah mempunyai masalah buah pinggang serta dijangkiti kuman dan kuman tu sudah menyerang sampai ke otak.. (itupun tanpa disedari oleh arwah..)

pagi semalam aku & daddy bergegas balik ke kampung kota klias, beaufort.. coz jenazah akan dikebumikan sebelum solat Zuhur..

suasana di perkarangan rumah keluarga arwah.. sangat sugul dan ramai orang datang menziarah dari yang tua sampai yang kecil, bekas anak-anak murid arwah, saudara jauh dari Brunei pun turun datang menziarah.. (arwah bekas pengetua Maktab Perguruan Kent, Tuaran)

bilang daddy, " ajal memang sudah tertulis di Al-Lauhul Mahfuz.. nda kisah la.. ko muda ka.. ko tua ka.. sakit ka.. sihat ka.. kalau sudah tertulis time tu ko akan mati.. bercerai la nyawa dari jasad.. siapa lah kita mo menolak takdir Tuhan...."

sempat menziarah kubur 'mereka' yang pernah menyayangi kami sepenuh hati..

Yanti Zurina binti Zulkifli meninggal dunia pada 28.02.2010 ~ anak buah a.k.a teman permainan masa kecil.. asal hari raya mesti berkampung di rumah arwah.. tidur sebantal & sekatil lagi.. bila balik kampung tengok bumbung rumah lama arwah.. terbayang-bayang kenangan zaman kanak-kanak kami.. :|
Ebrahim bin Taib meninggal dunia pada 14.03.2011 (pakcik) ~ datuk kepada arwah yang di atas.. bila dewasa ni selalu berkampung di rumah arwah.. kami nda rapat tapi kalau kami balik kampung arwah melayan kami sepertinya kami ini tetamu penting.. :|
Samsiah binti Wahab meninggal dunia pada 24.08.2011 (makcik/kakak daddy) ~ wife kepada arwah di atas.. bila balik kampung, rumah tu rasa macam ada 'benda' yang hilang.. rindu dengan masakan dan layanan arwah.. ya, bila jumpa sepupu & menantu terdekat arwah mesti cerita kesunyian hati dorang.. :|

al.fatihah.

♥ HAPPY BEFORE ZUMBA BUT IT'S HAPPIER AFTER ZUMBA ♥

hype!!

my previous entry ada sebut pasal :-

ZUMBA boleh buat kita SLIM & SIHAT.. (ni tambah lagi CANTIK & AWET MUDA)

hihi.. Zumba lagi.. lagi, lagi Zumba..

detailsnya ada di sini ~~~> Hot in KK ~Zumba

ayu sahit

nah.. beliau lah yang aku maksudkan.. testimoni pengamal Zumba.. :)

LINK PHOTO

beliau join Zumba since April 2011.. tapi start serius berZumba sejak June 2011 dan sehingga sekarang..

dan lihat hasilnya.. berbezakan..

beliau telah menjadi sumber inspirasi kepada Zumba Lover di luar sana..

menurut beliau.. sepanjang terjebak dengan Zumba.. beliau tidak pernah mengambil mana-mana set pelansingan..

edit2 photoshop pun nda main aaa.. :p

DIET? beliau susah untuk ber-diet.. sebab susah control makan..

rahsia kurus? tiada rahsia lagi.. hanya konsisten ber-Zumba..

so, what say u? still ragu2 dengan Zumba?

nah.. PERCAYA-lahhh... :p

p/s ~ post title tu copy paste dari caption picture puan ayu sahit.. ;)

the tickets

hype!

previous entri aku ada mention yang aku menang lucky draw kan.. eheh.. bukan niat mo kasi jelezz aa.. mo kasi tayang2 seja ni.. hihih :p

cerita nya begini.. masa si m.c sedang cabut2 the lucky number di atas pentas..

aku & my bff bergurau-gurau.. aku bilang.. " nah! hadiahnya 2 tiket p dinner dengan miss earth.. so, kalau number aku yang kena sebut.. aku bawa ko aaa.. "

sekali.. tu M.C annouced number.. 0.1.1

nah.. berteriakan macam orang histeria.. lol

nah.. ni la tu tickets! :p
namun, sebagai galang ganti-nya.. aku terpaksa menjual tiket aku yang satu lagi.. ni tiket aku beli sebelum Zumba miss earth bermula.. huhu

Rio Party ~ Zumba with Michelle Koh

ni dua event diadakan pada hari yang sama on 16th june.. masa pun lebih kurang sama.. kalau bulih dua2 event ni pun aku mo pegi.. tapi bilang orang tua2.. jangan tamaha.. pilih satu seja..

so, lepas bincang2 sama my bestie.. kami pegi yang miss earth punya event la..sebab kunu ni event jarang2 & harga ticket pun lumayan.. :p

dan syukur-lah.. ada member yang sudi beli tiket Rio Party yang sudah terbeli itu.. kalau inda sia-sia burn RM60.. :p

bah! siap entri tayang-tayang ticket kemenangan.. :p

Hot in KK ~Zumba

hype! 

cek fb.. banyak tagging picture dari kawan.. recent photo kebanyakan dari aktivti Zumba.. hari jumaat lepas join Zumba Green Party with Miss Earth Sabah 2012 plus special edition Zumba-ing with the awesome bloggers..

the awesome Zumba blogger ~ Flo Nara, Rose Flower, Beaty, Dyana, Chegu Carol, Michelle Sung & Tom Rungitom (blogger yang tiada time ni bukan nda awesome.. awesome juga ba.. tapi yang ada time ni awesome banyak2.. hihihi.. :p )

photo credited to Mr Tom Rungitom lens

10 reasons why you should try Zumba?

1 - music
kalau kamu suka muzik.. mesti kamu suka Zumba.. lagu2nya semua-nya up to date.. (mo lagu apa? LMFAO, Pitbull,  Jlo, K-pop, Maroon5, Kate Perry, Jimmy Palikat?? hihihi.. semua ada bah.. ;)

2 - dance
menari.. baru mo belajar2 menari.. pandai menari.. langsung nda pandai menari.. try Zumba.. automatic pandai tu.. (jangan risau teda orang mo peduli atau kritik samada steps ko sumbang or salah.. semua orang enjoyed & concentrate tengok & ikut ZIN punya steps..)

3 - friend
making new friends.. yang penting sediakan senyuman yang paling manis sepanjang Zumba.. mesti ramai mo berkawan dengan kamurang.. (kalau d KK ni.. belum banyak lelaki yang join Zumba.. if u the first.. ko la paling manang! mesti selalu kena tarik p stage & Zumba-ing with hot2 ZIN-Zumba Instructor.. )

4 - sweat
boring dengan gaya senaman kamu sekarang.. try la Zumba.. kamu nda sedar yang kamu sudah burned the fat & kalori selama 1 jam dengan Zumba.. (kadang2 satu jam pun macam rasa nda cukup tu.. )

5 - fun
ofcos la fun.. ada muzik.. ada ramai kawan.. menari sama-sama.. ketawa sama2.. (kalau stress, cuba la Zumba.. confirm hilang tu stress coz ter-detox bersama2 lelamaks.. its really works for me :p )

6 - charity
Zumba selalu mengadakan event charity untuk mereka yang kurang bernasib baik.. so, sambil bergumbira.. badan kita pun sihat.. sambil2 tu kita boleh menyumbangkan wang kita ke saluran yang benar.. ;)

7 - healthy
kalau di KK ni.. setiap hari ada Zumba.. so sesuailah dengan saranan M.O.H.. bersenam 3 kali seminggu.. bebas mo pilih hari apa.. ;)

- slim
sudah terbukti kurus & cantik cara sihat.. ada beberapa Zumba babe yang kurus dengan Zumba dari size XXL now she wearing size M dalam masa tidak sampai 1 tahun.. but, janji kamu konsisten dengan Zumba la.. confirm kurus..

9 - business
ini bergantung hows your PR dengan orang la.. hihi.. yang penting rajin 'buka mulut' & sharing.. ;)


10 - camwhore
kamurang suka berphoto-photo an? then, Zumba is suit for u coz Zumba Lover so loves-loves camera.. :p


and as below is the proof... :p

me with finalist Miss Earth Sabah 2012.. ko hadah? :p

Me with Queenera.. Finalist AF.. :p

Me at Zumba with Chacha Garza feat Stacy AF.. :p

Me with Japanese Zumba Crew..

Zumba family.. :)
oh! ya.. last friday green party aku menang lucky draw pula tu.. dan hadiahnya ialah 2 tiket bernilai RM400 untuk menyaksikan secara LIVE Grand Coronation Night, Miss Earth Sabah 2012 at The Magellan, Sutera Resort on 16th June.. (ahaks! ini jarang2 terjadi dalam hidup aku.. dan tiba2 i feels so lucky bah!)

p/s ~ bah.. aku sudah try & addicted dengan Zumba.. kamurang bila lagi?? 

La Korn Krabi

Day 4

Hari ke-4.. Adalah terakhir kami di bumi Krabi.. La Korn membawa maksud Selamat Tinggal.. (TQ mr. google translate! :p )

Perasaan ketika itu bercampur baur.. Rasa bersyukur, happy, terkejut, sedih dan macam-macam rasa lagi..

Pagi hari ke-4 kami check-out dari City Hotel, Krabi Town..

Dan kembali ke Timber House, Ao Nang.. Suasana di Ao Nang sangat lengang & tenang.. Tapi, peniaga-peniaganya awal pagi lagi sudah buka kedai..

Ada juga pelancong2 yang sudah mula berkeliaran keluar berjalan2 di sekitar pantai Ao Nang..

Sepertinya, tiada apa-apa yang berlaku semalam!!

Andai kata Tsunami betul2 terjadi.. Phuket, Phi Phi island & juga Ao Nang antara destinasi yang terjejas teruk akibat Tsunami.

Namun, Syukur!!.. Kami ber-6 hanya diberi sedikit dugaan & 'choba-an' kecil. Dan kami sangat bersyukur kerna diberi pengalaman seperti ini. Ianya sangat2 berharga.. Pengalaman yang sampai akhir nyawa pun tidak mungkin dilupakan..  :)

Jom layan gambal detik2 terakhir kami di Krabi..


Suasana pagi di City Hotel, Krabi Town.. Lebih kurang 13 jam selepas Tsunami Warning ditarik balik.  

Breakfast at Timber House, Ao Nang.. Pagi terakhir kami di sini..

Sekitar Ao Nang.. Juga hari terakhir kami di sini..

Krabi Tiger Cave - Wat Tham Sua, destinasi terakhir yang kami lawati.. Suasana di sini lebih kurang Batu Caves la.. Di sini pun ada tangga mo didaki.. Tapi nda juga tinggi la ada 1,272 anak tangga ja.. :p

Krabi Tiger Cave.. Tempat ni sangat luas.. Nda cukup masa mo explore semua.. Huhu..

The postcard & Krabi landmarks.

La Korn.. ;)


Krabi, Thailand - Part 3

Day 3

Hari ke ke-3 ada hari yang penuh dengan drama.. Penuh warna.. Ada suka, ada sedih.. Kalau kamurang masih ingat 11 April 2012 adalah hari menggegarkan bumi Acheh, Indonesia. Di sana sini Tsunami warning dikeluarkan dan Krabi tidak terkecuali..

Kalau ikutkan pakej yang kami ambil tu.. Hari ke-3 adalah acara bebas.

Abang Rasheed (tour guide) kami mencadangkan kami beberapa aktiviti.  Antaranya jalan2 naik feri ke Phuket, Elephant Jungle Trekking dan ada beberapa tempat lagi (huh, lupa sudah!).  Setelah kami berbincang.. 

Akhirnya, kami bersetuju untuk mengambil pakej Elephant Jungle Trekking/ Sightseeing Fish Farm/Krabi Town/Souvenir Shop/Outlet Village Krabi-Factory Outlet dengan bayaran RM60 satu kepala..Semuanya aktiviti di darat.. :)

Gambal2 nya..

selepas breakfast di hotel.. kami diambil oleh wife tour guide kami.. sebelum meneruskan ke acara hoo-haa.. acara paling penting.. 'kurik' duit di ATM.. kehabisan cash sudah..
nota photo : kurik duit di atm.. kena servis caj rm15.. :|

Acara Pertama - Elephant Jungle Trekking at Sumate Koh Lanta Yai Safari.. Yang pondok2 tu ialah entrance-nya.. Yang Mazda color putih tu.. Kereta tour guide kami.. :p
Nota photo : Dan sebenarnya.. Pakej yang kami dapat ni adalah sangat murah.. Keseluruhan pakej hari ke-3 dari pagi sampai petang ini, kami hanya dicaj RM60 per head. (fee entrance/ duit minyak)

Jungle la sangat.. Dan yang sebenarnya.. Ia hanyalah ladang getah.. Namun seperti yang anda lihat.. Ladangnya sangat terjaga..
Me & Lyea.. Photo di atas gajah.. Seni orang siam.. Daun menjadi belalang.. Nampak tulisan di topi tu.. Gajah pun mau tips ok.. Bukan orang seja.. :p
Krabi Coastal Fisheries Research & Dev. Center.. Di sini terdapat pelbagai jenis ikan.. Tolak dugong ja.. :p
Souvenir Shop at Krabi Pearl.. Macam-macam ada dijual di sini.. Menurut tour guide kami.. Souvenir di sini murah2.. Namun setelah diteliti.. Dan yang sebenarnya, harga barang2nya agak mahal berbanding deretan kedai di Ao Nang Pier.. Lagi pun di sini harga fix... Teda harga kawan2... ;)

Lunch!Makan di sini sedap & murah.. Menu utama ofcos la Tom Yum Seafood.. Suasana di sini ala-ala kedai makan di kampung baru, KL..  (Lupa sudah nya kedai di sini ni.. Ada gambar signboard restoran.. tapi tulisan siam.. oh my siam!! ;)
Krabi River.. Abang Rasheed tu cakap.. Kalau datang Krabi nda bergambar dengan ketam2 kaluk ni.. Maksudnya kamu nda habis pusing Krabi lagi.. Hihihi.. ;)
Outlet Village Krabi.. Baju2 di sini memang murah gilerr.. Namun, cash hampir habis.. Nda bulih shopping.. Pusing2 ja.. Time ni sejam sebelum kami dapat berita Tsunami warning.. :|
Sri Krabi Souvenir Shop.. Tsunami warning.. Time ni macam-macam rasa ada.. Muka cemas.. Muka bajet2 bertenang.. Muka pasrah.. HP nda berenti berbunyi.. "Tanya kamu di mana? Apa keadaan?".. Nampak tu poskad.. Nda drama lagi tu.. Time ni kami semua pasrah kalau terpaksa 'berkubur' tanpa nisan di bumi Krabi.. :|
Chao Fa Pier ~ Pasar malam.. Ini sejam lebih selepas Tsunami Warning ditarik.. Baru sedar yang sebenarnya perut lapar minta di-isi..
City Hotel at Krabi Town, tempat yang dikira selamat (if) Tsunami betul2 melanda.. Walhal, malaikat maut tu berada di mana-mana.. :|
Pose bibik-bibik siam.. Dan sebenarnya, kami lari ke hotel ini sehelai sepinggang.. Ini baju2 pinjam ehsan dari tour guide kami (Abg Rasheed & wife).. Ko hadah pose gini time vacation?? :p

Yeay!!! Syukur! tamat sambungan trip Krabi hari ke-3..to be continued..
ok Papai!!!