La Korn Krabi

Day 4

Hari ke-4.. Adalah terakhir kami di bumi Krabi.. La Korn membawa maksud Selamat Tinggal.. (TQ mr. google translate! :p )

Perasaan ketika itu bercampur baur.. Rasa bersyukur, happy, terkejut, sedih dan macam-macam rasa lagi..

Pagi hari ke-4 kami check-out dari City Hotel, Krabi Town..

Dan kembali ke Timber House, Ao Nang.. Suasana di Ao Nang sangat lengang & tenang.. Tapi, peniaga-peniaganya awal pagi lagi sudah buka kedai..

Ada juga pelancong2 yang sudah mula berkeliaran keluar berjalan2 di sekitar pantai Ao Nang..

Sepertinya, tiada apa-apa yang berlaku semalam!!

Andai kata Tsunami betul2 terjadi.. Phuket, Phi Phi island & juga Ao Nang antara destinasi yang terjejas teruk akibat Tsunami.

Namun, Syukur!!.. Kami ber-6 hanya diberi sedikit dugaan & 'choba-an' kecil. Dan kami sangat bersyukur kerna diberi pengalaman seperti ini. Ianya sangat2 berharga.. Pengalaman yang sampai akhir nyawa pun tidak mungkin dilupakan..  :)

Jom layan gambal detik2 terakhir kami di Krabi..


Suasana pagi di City Hotel, Krabi Town.. Lebih kurang 13 jam selepas Tsunami Warning ditarik balik.  

Breakfast at Timber House, Ao Nang.. Pagi terakhir kami di sini..

Sekitar Ao Nang.. Juga hari terakhir kami di sini..

Krabi Tiger Cave - Wat Tham Sua, destinasi terakhir yang kami lawati.. Suasana di sini lebih kurang Batu Caves la.. Di sini pun ada tangga mo didaki.. Tapi nda juga tinggi la ada 1,272 anak tangga ja.. :p

Krabi Tiger Cave.. Tempat ni sangat luas.. Nda cukup masa mo explore semua.. Huhu..

The postcard & Krabi landmarks.

La Korn.. ;)


Krabi, Thailand - Part 3

Day 3

Hari ke ke-3 ada hari yang penuh dengan drama.. Penuh warna.. Ada suka, ada sedih.. Kalau kamurang masih ingat 11 April 2012 adalah hari menggegarkan bumi Acheh, Indonesia. Di sana sini Tsunami warning dikeluarkan dan Krabi tidak terkecuali..

Kalau ikutkan pakej yang kami ambil tu.. Hari ke-3 adalah acara bebas.

Abang Rasheed (tour guide) kami mencadangkan kami beberapa aktiviti.  Antaranya jalan2 naik feri ke Phuket, Elephant Jungle Trekking dan ada beberapa tempat lagi (huh, lupa sudah!).  Setelah kami berbincang.. 

Akhirnya, kami bersetuju untuk mengambil pakej Elephant Jungle Trekking/ Sightseeing Fish Farm/Krabi Town/Souvenir Shop/Outlet Village Krabi-Factory Outlet dengan bayaran RM60 satu kepala..Semuanya aktiviti di darat.. :)

Gambal2 nya..

selepas breakfast di hotel.. kami diambil oleh wife tour guide kami.. sebelum meneruskan ke acara hoo-haa.. acara paling penting.. 'kurik' duit di ATM.. kehabisan cash sudah..
nota photo : kurik duit di atm.. kena servis caj rm15.. :|

Acara Pertama - Elephant Jungle Trekking at Sumate Koh Lanta Yai Safari.. Yang pondok2 tu ialah entrance-nya.. Yang Mazda color putih tu.. Kereta tour guide kami.. :p
Nota photo : Dan sebenarnya.. Pakej yang kami dapat ni adalah sangat murah.. Keseluruhan pakej hari ke-3 dari pagi sampai petang ini, kami hanya dicaj RM60 per head. (fee entrance/ duit minyak)

Jungle la sangat.. Dan yang sebenarnya.. Ia hanyalah ladang getah.. Namun seperti yang anda lihat.. Ladangnya sangat terjaga..
Me & Lyea.. Photo di atas gajah.. Seni orang siam.. Daun menjadi belalang.. Nampak tulisan di topi tu.. Gajah pun mau tips ok.. Bukan orang seja.. :p
Krabi Coastal Fisheries Research & Dev. Center.. Di sini terdapat pelbagai jenis ikan.. Tolak dugong ja.. :p
Souvenir Shop at Krabi Pearl.. Macam-macam ada dijual di sini.. Menurut tour guide kami.. Souvenir di sini murah2.. Namun setelah diteliti.. Dan yang sebenarnya, harga barang2nya agak mahal berbanding deretan kedai di Ao Nang Pier.. Lagi pun di sini harga fix... Teda harga kawan2... ;)

Lunch!Makan di sini sedap & murah.. Menu utama ofcos la Tom Yum Seafood.. Suasana di sini ala-ala kedai makan di kampung baru, KL..  (Lupa sudah nya kedai di sini ni.. Ada gambar signboard restoran.. tapi tulisan siam.. oh my siam!! ;)
Krabi River.. Abang Rasheed tu cakap.. Kalau datang Krabi nda bergambar dengan ketam2 kaluk ni.. Maksudnya kamu nda habis pusing Krabi lagi.. Hihihi.. ;)
Outlet Village Krabi.. Baju2 di sini memang murah gilerr.. Namun, cash hampir habis.. Nda bulih shopping.. Pusing2 ja.. Time ni sejam sebelum kami dapat berita Tsunami warning.. :|
Sri Krabi Souvenir Shop.. Tsunami warning.. Time ni macam-macam rasa ada.. Muka cemas.. Muka bajet2 bertenang.. Muka pasrah.. HP nda berenti berbunyi.. "Tanya kamu di mana? Apa keadaan?".. Nampak tu poskad.. Nda drama lagi tu.. Time ni kami semua pasrah kalau terpaksa 'berkubur' tanpa nisan di bumi Krabi.. :|
Chao Fa Pier ~ Pasar malam.. Ini sejam lebih selepas Tsunami Warning ditarik.. Baru sedar yang sebenarnya perut lapar minta di-isi..
City Hotel at Krabi Town, tempat yang dikira selamat (if) Tsunami betul2 melanda.. Walhal, malaikat maut tu berada di mana-mana.. :|
Pose bibik-bibik siam.. Dan sebenarnya, kami lari ke hotel ini sehelai sepinggang.. Ini baju2 pinjam ehsan dari tour guide kami (Abg Rasheed & wife).. Ko hadah pose gini time vacation?? :p

Yeay!!! Syukur! tamat sambungan trip Krabi hari ke-3..to be continued..
ok Papai!!!

Krabi, Thailand - Part 2

DAY 2

Hari yang paling ditunggu-tunggu oleh kami ber-6..

Aktiviti utama hari ini ialah Island Hopping & Snorkeling (ada 4 pulau iaitu Twin island, Chicken island, Poda island & Phranang beach)

Aktiviti ni bermula dari jam 9.00 am dan tamat pada jam 4.00 pm.  (aktiviti 4 island hopping & snorkeling & lunch termasuk dalam pakej ) 

Maka dengan itu, semua pun bangun seawal yang mungkin..

Siap dengan bikini masing2..

Yakin tubuh badan dan wajah dilitupi sun-block..

So, kami pun berduyun-duyun breakfast..

Tepat jam 8.00 am (jam siam)

Kami dijemput oleh van agen Baracudda Tour..

Riak wajah kami sekalian memang tidak ubah seperti kanak-kanak ribena yang riang..

Nggak percaya.. Biar gambar yang omong-kan.. ;)

breakfast at hotel ~ aku, yayan, lyea & adik2nya memang excited gila.. kecuali akak yang sorang tu.. time cuti2 cenggini sempat lagi bawa lappy & kerja office.. huhuhu

seperti yang anda lihat.. menu utama kami berasaskan TELUR.. untuk kami saja setiap pagi hotel ni terpaksa spend 1 tray telur.. hahaha

waiting point ~ Ao Nang Pier.. Barracudas Tour.. Itulah nama agen kami di sana.. Mesti pakai sticker aaa.. Kalau nda tu tekong nda kasi naik di bot tu.. hahaha ;)
Ni awal pagi lagi.. Semua masih fresh.. Putih melepak.. Sopa-Excited mo naik tongkang! ;)

Atas tongkang.. Nda ba.. Ni dorang panggil Long-Tail Boat.. Pemandangan Pier Ao Nang dari tongkang.. ;)

Twin Island ~ dari jauh sudah boleh nampak daging2 salai berjemuran.. Pulau ni kecik ja.. Namun orang yang datang macam semut..

Twin Island ~ Time ni.. Semua sakai belaka mo snorkeling.. Padahal kaki cecah tanah.. Hahaha.. Namun air nya memang jernih & sejuk la.. Pantainya jua memang cantik.. Nda kisah sudah tu panas terik.. Once in a life time ba.. Bila lagi! ;)

Chicken Island ~ Memang cantik & unik ni pulau ciptaan Tuhan.. Aku nda nampak rupa chicken pun.. Macam rupa Unta ba.. hihihi

Chicken Island ~ Di sini kaki betul2 nda cecah apa2.. Sudah la nda pandai berenang.. Mengharap dengan life-jacket ja.. Hahaha.. See.. Ada ikan2 lalu lalang keliling badan lagi.. Umpan pakai roti paun ja.. ;)

Poda Island ~ Di sini kami singgah makan.. Layan ja la model2 Poda island & aksi melompat lebih tinggi tu aa.. :p

Phranang Island ~ Sini semua dah kepenatan.. Tapi tetap ada mood mo berendam.. Layan ja aksi Duyung Terdampar..


Ao Nang Pier ~ Habis sudah aktiviti island hopping & snorkeling.. Kulit sekalian jua sudah itom2 belaka.. Bergambar di atas Tuk Tuk!

Aktiviti di malam hari.. Free & Easy.. Dinner ni bukan termasuk dalam pakej.. Atas bantuan receptionist kami.. Beliau mencadangkan kami makan di Chaba Thai Kitchen ~ Ternyata memang berbaloi2 kami mencuba.. Highly recommended! Tomyam seafood nya.. Betul2 tip top! ;)

Ok! tammat Part 2..

Banyak gambar lebih 1k.. Lepas tapis-tapis ini saja lah yang mampu disiarkan.. hehehe.. jangan mareee..

Thanks for waiting my entry..

Bah.. Next.. Part 3.. Coming soon.. ;)

Krabi, Thailand - Part 1


DAY 1 


Seperti yang dijanjikan.. ayuk! sambung cerita..

9,April 2011 (Senin) - kami berkumpul di LCCT, KL. aku, yayan & tini datang seawal mungkin.. sempat makan2 di mcD LCCT lagi.. sambil2 menunggu tiga beradik (lyea,baby & adek)..

Namun, sejak azali.. walaupun datang awal.. kekecohan sentiasa ada..


dengan duit belum withdraw..

pastu belum tukar ThaiBaht lagi..

belum beli bateri camera la..

belum beli panadol la..

salah gate la..
lari-lari dengan high heel di air port la..

pintu gate dah tutup la.. (nasib akak Lyea yang cun tu pandai pujuk.. klu nda kompom cuti2 di LCCT, KL ja kami.. hahaha)

Macam-macam hal.. HAHAHA

1.15pm - flight kami pun berlepas.. KL-Krabi ambil masa 1 jam 20 minit sahaja.. Dekat ja kan.. Kalau order makan2 di kapal.. kompom nda dapat kunyah makanan dengan betul.. main telan-telan ja.. serius! nda caya.. cuba tanya adek! hahaha.. 

Jadi lain kali kalau mo p Krabi.. Nda payah la order2 makanan.. :p

2.35pm (jam M'sia) - kami pun sampai.. lepas beratur panjang cop pasport.. sempat menari-nari depan camera pacik imigresen lagi.. dekat jam 3.30pm baru dapat meloloskan diri dari pacik2 imigresen..

Sedap mengumpat.. sekali pacik imigresen tu pandai cakap Melayu la.. hahaha

 info : masa Thailand lewat sejam dari jam Malaysia..

Keluar2 ja.. Ada abang pegang sepanduk nama akak Lyea.. hihi.. sebelum meneruskan perjalanan abang tu bagi briefing2 aktiviti sepanjang di Krabi.. syukur la dapat guide pandai cakap melayu.. ;)

Oh ya.. nama abang si Lyea tu.. abang Rashid.. :p
Seterusnya.. kami pun dibawa balik ke Hotel.. sepanjang perjalanan nda dapat tidur.. walhal badan penat.. masing2 jakun dengan keindahan alam semulajadi di sana.. 

info lagi : cuaca di sana agak panas.. mesti minum H2o bergelen.. ;)

Timber House, Ao Nang..
Sesampainya di Hotel.. kami disambut oleh receptionist yang comel.. lagi comel dari pelakon Nang Nak la.. hihihi.. (tapi memang dia comel-halus-mulus orang nya..) kami dapat tiga bilik.. so, 1 bilik 2 orang la.. sangat selesa & sangat besar.. 

Memang kesakaian jua ni.. Macam nda pecaya bayar RM300 ja.. (untuk hotel 3N, service tip-top, 4 island hopping, dinner sedap2, guide sangat la baik.. lagi satu hotel ni nda lokek bagi tuala.. hahahah )

ni bilik aku dengan Lyea..
Puas tengok-tengok bilik dan sekeliling hotel.. tanpa berlengah masa.. kami sepakat nak jalan-jalan dekat Ao Nang Pier.. dari hotel kami menumpang Tuk-Tuk dengan tambang Baht20 / RM2..

Sekitar Ao Nang Pier ni berderet kedai menjual kelengkapan untuk mandi-manda, souvenir, travel agent, kedai makan dari masakan siam, italy, indian, chinese.. (haih macam2 ada.. lagi l yang aku pelik.. di sana berlambak drug shop)

Dan sebenarnya..

Dari hotel ke Ao Nang Pier dekat ja.. Macam dari center point ke wisma merdeka ja.. (cua kamu imagine.. :p)

muka excited naik Tuk-Tuk.. lol
sebahagian deretan kedai di sekitar ao nang pier.. rambang mata ni.. :p

Tepat jam 7.00 pm waktu siam, kami dijemput oleh guide kami.. untuk makan malam.. sepatutnya, BBQ di hotel tempat kami menginap.. namun, atas alasan was-was dengan status Halal-nya.. BBQ diganti dengan dinner di Ao Nang Orchid Resort..

Tarrraaa..!!

sebahagian dari makanan yang dihidangkan.. lebih kurang 20 hidangan.. ;)


photo selingan.. ^___^

aku suka bus stop di krabi ni.. comel2 belaka.. ;)
ok.. to be continued.. papai!  ;)

Trip Cewek2 Siam - Intro

assalamualaikum & hype!

eheh..

entri ke-2 untuk bulan april.. syabas beteh! (sejujurnya entri ni ditaip bulan lepas.. baru ada kesempatan mo edit balik.. huhuhu)

entri hari ini pengenalan untuk CUTI AWEKS2 BUJANG - with love KK-KL-KRABI bermula dari 7hb until 17 April.. 10 hari cuti2 Malaysia.. hahaha.. (sikit kena bagi notis berenti kerja.. cuti nda ingat diri.. hahaha)

trip bercuti bersama my BFF.. Lyea, Yayan, Tini (dan 2 adik kecik si Lyea - Adek & Baby) hihihi..

tidak pernah ter-plan hatta ter-mimpi untuk melancong ke luar negara bersama BFF sebelum ini.. (ayat skema karangan BM..:p)

semuanya bermula dari ajakan si Lyea.. si Lyea ni memang kaki melancong.. cakap ja ke negara mana.. semua bekas tapak kaki dia ada.. hihih.. (ok! itu buhung belaka! ;p )

dijadikan cerita.. kebetulan AA ada promo baik punya.. KL-Krabi.. return tix serendah RM200+ sahaja!

mulanya yang betul2 mo pegi.. aku, Lyea, Yayan & adek..

last minute.. cik Tini & cik Baby nak ikut.. (berkat seruan mantera krabi yang tidak henti2 dr yayan kepada Tini.. akhirnya.. akak Tini terjebak dengan cuti2 siam ini.. :p)

so, ber-tambah meriah la trip siam kami!

kira2 trip budget KK-KL-KRABI

Tix AA : KK-KL = RM130++ per head (return flight)

Tix AA : KL-KRABI = RM200++ per head (return flight)

Travel Agent di Krabi : RM300++ per head (Hotel Airport Transfer, Thai Travel Insurance, 3N Hotel Accommodation, Daily breakfast, 1 Dinner,4 Island Hopping & Snorkeling, Sightseeing Tiger Cave Temple)

Day 3 = RM 60 per head (Elephant Jungle Trekking/ Sightseeing Fish Farm/Krabi Town/Souvenir Shop/Outlet Village Krabi-Factory Outlet)

Additional-Time Tsunami Warning : RM180/6 per head (1N - City Hotel Krabi) ~~~> (terpaksa pindah hotel)

Pocket money tuk beli Souvenir + belacan + makan + minum  =  RM 300

Campur-Tolak-Darab-Bahagi : Total2 semua.. Perbelanjaanku dari KK-KL-KRABI-KL-KK.. RM999++

Cewek-cewek Siam itu... from the left to the right... hahaha :p

Baby, Tini, Me, Lyea, Yayan & Adek



ok.. to be continued.. ;)

Krabi

Assalamualaikum & Hype!!

Bulan April ni.. Aku & my best-best friend akan melancong ke Krabi,Thai.. (macam jauh jak bunyi aa.. maka seberang M'sia ja)
** Ayat penegasan : Semua perempuan2 tulen ya!

Sejujurnya, sejak aku makin-makin membujang ni.. Inilah destinasi paling jauh akan aku pergi..
** Kecian kan..

Namun, Aku ada dilema yang aku rasa besar jua la sekarang ni..

Tunang aku a.k.a my future hubby nda tau pasal plan berjoka-joka aku ni!
** Kes besar ni kalau dia tau..

Lagi aku parah.. Tiket ke Krabi sudah dibeli sejak last year..
** Oleh sebab hal2 family sudah selesai hujung tahun yang lepas.. Aku pun nda sangka.. Kami akan merancang secara serius untuk menikah tahun ni..

RESAH aku, GELISAH pun aku..

Perasaan nda ketentuan ni betul-betul mengganggu emosi & perasaan.. Lagi2 seminggu lagi mo masuk bulan Mac..
** Macam cacing kepanasan ni..

Aku betul-betul nda tau macam mana mo bagitau dia ni..

Ya-lah.. Sudah la persiapan kahwin pun masih nda ketentuan..

Tiba-tiba aku mo pegi bersuka-suka melancong dengan kawan-kawan.. Apa cakap-nya nanti.. Tapi aku betul-betul sangat-sangat mahu pegi!!
** Selfish ka perasaan begini aa?? Huhu

Isu aku sekarang ni ialah SOAL KEPERCAYAAN

Ada beberapa situasi yang berlaku sebelum ni yang menyebabkan aku seriau mo bagitahu benda yang benar a.k.a jujur dalam segala hal..

Antaranya :-

Last year aku outstation ke KL-PD untuk beberapa hari.. Aku sudah TERANG2 bagitau.. Aku pegi atas urusan kerja.. Mulanya dia OK..

Dijadikan cerita.. Waktu malam aku free.. So, aku keluar lah dengan adik2 aku.. (Adik2 kandung aaa)

Sekalinya, entah macamana.. Masa kami makan2 di Times SQR.. Tiba2 HP aku teda line..

Sampai2 jak di hotel.. Berpuluh2 SMS & misscalled dari dia..
** Isi kandungan SMS tu nda payah cerita la.. Tapi semuanya berbaur cemburu yang membabi buta.. pra sangka yang nda-nda.. pendek kata semua ayat2 bikin sakit hati ni..

Aku pun hangat la.. Sapa la bah suka dituduh buat benda yang kita nda buat.. Kita jujur separuh mati.. Setia macam apa ja.. Tiba2 kena cakap2 yang nda-nda.. Perang SMS-la.. Perang2.. Sampai tahap SMS yang aku nda sanggup mo baca sudah..

At the end.. Aku kasi biar seja.. Semalaman aku berteman kotak tisu.. Perasaan ketika itu memang nda enak walaupun pemandangan cantik2 & moden2 terhidang di depan mata..

SITUASI KE-2 : Last year jua punya cerita.. Aku & my BFF sudah merancang mo pegi Kundasang..

Masa tu dalam hati huru-hara jua.. Macam mana mo bagitau si-chentahati..

Memandangkan perjalanan kami balik hari ja.. Last-last aku bagitau jua dia.. Tapi aku bilang aku jalan2 sama BFF.. Tapi tanpa menyatakan secara spesifik ke mana arah destinasi ku..

Sepanjang perjalanan tu.. Hati ku bercampur-campur.. Happy coz dia nda syak apa-apa.. Tapi gelora di dalam jiwa ku ni.. Tuhan saja yang tahu..

Namun, beberapa hari kemudian.. Aku dikantoikan oleh adik aku.. Bilang adik-ku.. "Best kan Kundasang sekarang!" Depan2 si-chenta hati lagi tu.. Aku buat-buat nda dengar tu statement.. Terus tukar topik..

Percaya atau tidak.. Sampai ke hari ni.. Topik Kundasang tidak pernah dibincangkan.. Selamat tuk setakat ini.. Nda tau hari akan datang!

SO..

Memandangkan aku bakal bernikah dengan si-chentahati tahun ni..

Aku nda mo terus2 berbohong.. Sebab hakikatnya aku pun nda suka ditipu walau apa pun alasan nya.. Kalau bulih biarlah transparent dalam segala hal..

Tapi dalam masa yang sama.. Aku nda pula sanggup mendengar ayat2 penolakan.. Kalau bulih aku mo dia menyokong apa yang aku buat..

Lepas tu.. Bila dia suda buat keputusan tuk sokong apa yang aku buat.. Bila aku teda disampingnya atau tiba2 aku hilang dari radar.. Jangan la pula dia membuat andaian2 yang nda-nda.. Coz aku tau limit aku..

SOALNYA. Tapi Bagaimana???

Untuk kes mo p melancong di saat-saat genting ni.. Aku dapat rasa dia akan bagi komen yang nda2.. Mesti dia rasa ditinggalkan.. Mesti dia cemburu punya lah!
** Haih!! Macam-macam bah aku imagine ni..

Ikut hati ku.. Mo jak aku bagitahu dia.. Aku terpilih dapat Trip melancong dari company..

Ahhh.. Lagi.. Sampai bila mo menipu?

Aku sayang dia bah!

Huh! Untuk kes aku ni.. Kamu ada idea atau cadangan ka? Ada ayat-ayat cinta yang bagus ka?

Labels