Krabi

Assalamualaikum & Hype!!

Bulan April ni.. Aku & my best-best friend akan melancong ke Krabi,Thai.. (macam jauh jak bunyi aa.. maka seberang M'sia ja)
** Ayat penegasan : Semua perempuan2 tulen ya!

Sejujurnya, sejak aku makin-makin membujang ni.. Inilah destinasi paling jauh akan aku pergi..
** Kecian kan..

Namun, Aku ada dilema yang aku rasa besar jua la sekarang ni..

Tunang aku a.k.a my future hubby nda tau pasal plan berjoka-joka aku ni!
** Kes besar ni kalau dia tau..

Lagi aku parah.. Tiket ke Krabi sudah dibeli sejak last year..
** Oleh sebab hal2 family sudah selesai hujung tahun yang lepas.. Aku pun nda sangka.. Kami akan merancang secara serius untuk menikah tahun ni..

RESAH aku, GELISAH pun aku..

Perasaan nda ketentuan ni betul-betul mengganggu emosi & perasaan.. Lagi2 seminggu lagi mo masuk bulan Mac..
** Macam cacing kepanasan ni..

Aku betul-betul nda tau macam mana mo bagitau dia ni..

Ya-lah.. Sudah la persiapan kahwin pun masih nda ketentuan..

Tiba-tiba aku mo pegi bersuka-suka melancong dengan kawan-kawan.. Apa cakap-nya nanti.. Tapi aku betul-betul sangat-sangat mahu pegi!!
** Selfish ka perasaan begini aa?? Huhu

Isu aku sekarang ni ialah SOAL KEPERCAYAAN

Ada beberapa situasi yang berlaku sebelum ni yang menyebabkan aku seriau mo bagitahu benda yang benar a.k.a jujur dalam segala hal..

Antaranya :-

Last year aku outstation ke KL-PD untuk beberapa hari.. Aku sudah TERANG2 bagitau.. Aku pegi atas urusan kerja.. Mulanya dia OK..

Dijadikan cerita.. Waktu malam aku free.. So, aku keluar lah dengan adik2 aku.. (Adik2 kandung aaa)

Sekalinya, entah macamana.. Masa kami makan2 di Times SQR.. Tiba2 HP aku teda line..

Sampai2 jak di hotel.. Berpuluh2 SMS & misscalled dari dia..
** Isi kandungan SMS tu nda payah cerita la.. Tapi semuanya berbaur cemburu yang membabi buta.. pra sangka yang nda-nda.. pendek kata semua ayat2 bikin sakit hati ni..

Aku pun hangat la.. Sapa la bah suka dituduh buat benda yang kita nda buat.. Kita jujur separuh mati.. Setia macam apa ja.. Tiba2 kena cakap2 yang nda-nda.. Perang SMS-la.. Perang2.. Sampai tahap SMS yang aku nda sanggup mo baca sudah..

At the end.. Aku kasi biar seja.. Semalaman aku berteman kotak tisu.. Perasaan ketika itu memang nda enak walaupun pemandangan cantik2 & moden2 terhidang di depan mata..

SITUASI KE-2 : Last year jua punya cerita.. Aku & my BFF sudah merancang mo pegi Kundasang..

Masa tu dalam hati huru-hara jua.. Macam mana mo bagitau si-chentahati..

Memandangkan perjalanan kami balik hari ja.. Last-last aku bagitau jua dia.. Tapi aku bilang aku jalan2 sama BFF.. Tapi tanpa menyatakan secara spesifik ke mana arah destinasi ku..

Sepanjang perjalanan tu.. Hati ku bercampur-campur.. Happy coz dia nda syak apa-apa.. Tapi gelora di dalam jiwa ku ni.. Tuhan saja yang tahu..

Namun, beberapa hari kemudian.. Aku dikantoikan oleh adik aku.. Bilang adik-ku.. "Best kan Kundasang sekarang!" Depan2 si-chenta hati lagi tu.. Aku buat-buat nda dengar tu statement.. Terus tukar topik..

Percaya atau tidak.. Sampai ke hari ni.. Topik Kundasang tidak pernah dibincangkan.. Selamat tuk setakat ini.. Nda tau hari akan datang!

SO..

Memandangkan aku bakal bernikah dengan si-chentahati tahun ni..

Aku nda mo terus2 berbohong.. Sebab hakikatnya aku pun nda suka ditipu walau apa pun alasan nya.. Kalau bulih biarlah transparent dalam segala hal..

Tapi dalam masa yang sama.. Aku nda pula sanggup mendengar ayat2 penolakan.. Kalau bulih aku mo dia menyokong apa yang aku buat..

Lepas tu.. Bila dia suda buat keputusan tuk sokong apa yang aku buat.. Bila aku teda disampingnya atau tiba2 aku hilang dari radar.. Jangan la pula dia membuat andaian2 yang nda-nda.. Coz aku tau limit aku..

SOALNYA. Tapi Bagaimana???

Untuk kes mo p melancong di saat-saat genting ni.. Aku dapat rasa dia akan bagi komen yang nda2.. Mesti dia rasa ditinggalkan.. Mesti dia cemburu punya lah!
** Haih!! Macam-macam bah aku imagine ni..

Ikut hati ku.. Mo jak aku bagitahu dia.. Aku terpilih dapat Trip melancong dari company..

Ahhh.. Lagi.. Sampai bila mo menipu?

Aku sayang dia bah!

Huh! Untuk kes aku ni.. Kamu ada idea atau cadangan ka? Ada ayat-ayat cinta yang bagus ka?

15 comments:

Aki said...

ckap sama dia, sa mo p melancong dulu ni yang bujang2 punya trip.. bagitau dia awal, supaya kalau dia ada duit, suruh dia beli tiket kalau mo join skali.. kalau nda, babai..

he he he..

jan jeles2 ba bilang.. tia bagus tu.. :p.. he he he..

nowriz said...

aki ~ haih! sy berharap sy ada kekuatan tuk bgtau begitu ki.. sy takut mo tinguk reaksi dia bila tau sy p melancong d saat genting begini.. sy mo jua bawa dia.. tp dia tu susah mo dpt cuti.. ke-2 sy mmg mo bcuti bujang2 ba ni..

beaty said...

kasi tau seja bh..dia ok juga tu..erm jan lupa beli ole2 ah

Nani said...

Wah, ni barulah kaw2 punya dilemma. Ntahlah Ming susah mau ckp. Sblm kawin mmg mcm kena control skit, nti suda kawin, akan selalu ada pengabaian tp itu akulah, harap kau nda akan.. Bgtau ja, perang2lah. Jgnlah kau takut2. Kalau dia nda suruh masi bole ingkar sbb dia blm jd suami yg sah. Yg pntg kau ckp baik2. Yg pntg jgn kau lpskan peluang bercuti ni. Nti sdh kawin blm tau bulikah lg becuti jauh atau nda.. Yg pntg, kau ikutlah saranan ku ni. YANG PENTING ya! Haha...

Michelle Sung said...

waaaah krabi!

hmm..mcm ko ckp lah sepa suka ditipu kan. bgtau seja...lgpun ni kan 1st and kira last trip paling jauh dgn kawan2 b4 kamu kawin. hehe lagi bgus terus terang awal2..ceah pandai2 ja sya ni..bah all the best! =)

Michelle Sung said...

waaaah krabi!

hmm..mcm ko ckp lah sepa suka ditipu kan. bgtau seja...lgpun ni kan 1st and kira last trip paling jauh dgn kawan2 b4 kamu kawin. hehe lagi bgus terus terang awal2..ceah pandai2 ja sya ni..bah all the best! =)

nowriz said...

beth ~ iya.. memang sy mo bagitau jua.. jln jauh kan.. tapi... huhuhu

nani ~ iya.. klu ikut logik begitu la kan.. slagi blm sah jd suami.. dia bg ka atau nda bagi.. hal kita kan.. yg ptg beliau sdh izinkan.. nnt la sy pelan2 bgtau dia.. aaa.. tia sanggup dgr apa dia mo ckp nnt & sy terimagine mcm2 ni..

mich ~ sy sgt excited.. tp dlm masa yg sm risau mo bgtau hal yg sbenar sm dia.. parents sy.. sy nda risau.. tp dia ni yg sy tlebih2 risau.. aigoo!!

kay masingan said...

nowriz, paling bagus ko kasi terang baik2, cerita dari mula sampai akhir, dia ok juga tu..

my first vacation this year belum luar malaysia lagi..tapi Miri ja, this March..hehe

azerina masri said...

hahahha mcam sama destinasi kita ni..aku pun mo pigi Krabi cuti sekolah ni, F.I.L yang bawa...best ni angan2 mo bercuti to mcm kes ko ni, bgus betrus terang jak..kalo ko hide n bgtau d saat2 akhir..lg menimbulkn byk syak n wasangka..

Armstrong said...

Uits Nowriz, mesti bagitau dia awal-awal ooo. Nanti perang besar o. Dulu pun sia diam2 beli tiket pigi Philippines sama kawans and then lupa bagitau gf sia ni. Ada gadu tapi nda besar la sebab kira awal juga la sia inform. Lambat, but masi belum terlambat betul. Hahaa.

So my advice is tell your lover ASAP. Seriously.

Cakap ja girls trip. And jangan risau, ko setia tahap dewa bilang. Kamu one on one talk la ba sama each other. Ok tu.

Ba all the best dalam proces memberitahu hal tersebut kepada kekasih kamu. Uisheh, malar.

Happy Thursday, Nowriz!

nowriz said...

kay ~ thanks! iya.. harus sy berterus terang ni.. mo atur ayat dlu.. wah miri!! ada apa d miri ya?? nnt sy tanya tunang sy.. manatau bulih honeymoon p sana bln 12 nnt.. lol

azerina ~ oo.. mo p krabi jgk?? wah.. siok ni.. nnt story mory la crita dr sana.. nnt bln 4 aku p sana senang.. ada tempat tujuan uda.. :p

arms ~ thanks arm!! ya. nxt week.. mo bawa dia dating tempat yg bagus2.. atur mood baik2.. baru crita palan2 kan.. ahh.. harap2 menjadi..

Azeanthy Paiman said...

waa..ptutla lama xupdate blog,rupanya pg mlancong bh dia...best nyaa....

V said...

kasitau ja bagus2 :) and jujur...okay juga tu...all the best nowriz!

Aemy Shamy said...

should be klu getting married, benda mcm ni x jd hal besar lg..better terus terang, tu yg the best..discuss ja heart to heart :)
btw, best ohh dpt p Thai...

Mama Sheng™ said...

Trust is the most important in relationship..better tell him the truth than try to tell him a lie.buruk padahnya nanti..try to convince and talk to him nicely..if he loves and trust you,sure he would understand and let you go for a trip. . .

Labels